buddha bowl sweet chili tempeh 3

Buddha Bowl met sweet chili tempeh

Buddha bowls zijn de beste uitvinding van de laatste tijd. Ze zijn gemakkelijk, lekker en je kan er zelf in stoppen wat je maar wilt. Deze buddha bowl met sweet chili tempeh is een bowl full of goodness!

Wat heb je nodig?

  • 6 plakjes tempeh
  • 1 el sojasaus
  • 1 el chilisaus
  • 1 el citroensap
  • 1 el kokosolie
  • 2 medium zoete aardappels
  • 60 gram zeewier
  • boerenkool
  • witte kool
  • 2 handjes cashewnoten
  • halve broccoli
  • 2 el tahini
  • optioneel: rijst
buddha bowl sweet chili tempeh 2

Hoe maak je de buddha bowl met sweet chili tempeh?

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Maak een sausje van de sojasaus, chilisaus, citroensap en gesmolten kokosolie.
  • Snijd 6 plakjes tempeh af en marineer deze in de saus.
  • Snijd de zoete aardappel in frietjes en besprenkel op een ovenplaat met wat olie, zout en paprikapoeder.
  • Doe de frietjes 15 minuten in de oven en kook ook eventueel de rijst volgens de verpakking.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes en besprenkel met wat kurkuma.
  • Als de frietjes klaar zijn, hussel ze dan, voeg de broccoli hieraan toe en doe alles nog eens 10 minuten in de oven.
  • Bak de tempeh om en om in een pan totdat deze krokant en bruin zijn geworden.
  • Verdeel de rijst over de borden en decoreer je bowl met de gebakken zoete aardappel frietjes, broccoli, tempeh, witte kool, boerenkool en zeewier.
  • Sprenkel er wat cashewnoten over en maak het geheel af met wat tahinisaus.

Ik vind het concept van de buddha bowl dus misschien wel het beste eetidee van de laatste tijd. Het ziet er vrolijk en gekleurd uit en je kan er eigenlijk in doen wat je zelf wilt. Het is naar mijn idee dan ook ideaal voor restjes, want je kan eigenlijk alles met rijst eten en zolang je het goed kruid of marineert is alles lekker. Daarnaast werkt het ook goed voor gezinnen. Zo at ik met mijn gezin elke week wel een buddha bowl waar ik in kleine kommetjes allemaal ingrediënten klaar zette en iedereen vervolgens zijn of haar eigen buddha bowl kon samenstellen.

buddha bowl sweet chili tempeh

Het enige wat soms lastig is met een buddha bowl is om gevarieerd te blijven en te bedenken wat je erin wilt hebben. En daar ben ik dan om je mee te helpen en deze buddha bowl met sweet chili tempeh aan je voor te stellen. Boordevol verschillende groenten die je voorzien van verschillende vitaminen en mineralen en de tempeh die zorgt voor de proteïne en dat je lekker vol komt te zitten. Zoete aardappel voor je huid en de koolhydraten en het zeewier wat heel goed is voor je schildklier en stofwisseling. En heb je veel honger of ben je een grote eter dan is een lekkere portie rijst natuurlijk ook heerlijk.

Voor deze buddha bowl met sweet chili tempeh verwarm je eerst de oven voor op 220 graden voor de zoete aardappel en broccoli. Daarna maak je een sausje van de sojasaus, chilisaus, citroensap en gesmolten kokosolie. Roer het door elkaar, snijd de plakjes tempeh af en marineer de tempeh in de saus. Zet de kom even apart. Was de zoete aardappel en snijd de uiteinden af. Ik eet de zoete aardappel met schil, maar je mag hem uiteraard ook schillen. Snijd de aardappels in frietjes en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met wat olie, zout en paprikapoeder en doe de frietjes 15 minuten in de oven.

Als je rijst bij je buddha bowl wilt hebben, dan is dit het moment voor de rijst om te shinen en deze te koken volgens de verpakking. Was en snijd de broccoli in kleine roosjes en kruid ze met wat kurkuma. Als de frietjes klaar zijn, kun je ze husselen en hieraan ook de broccoli toevoegen. Doe de groenten dan nog eens 10 minuten in de oven. In de tussentijd kun je de tempeh om en om krokant en bruin bakken. Als alles klaar is, verdeel dan de rijst over de borden en decoreer de bowls met de zoete aardappelfrietjes, broccoli, tempeh, witte kool, boerenkool en zeewier. Garneer met nog wat cashewnoten en wat tahinisaus.

Join the LTE Newsletter!

Do you want to live your best life yet and work on that every single day? Let me help you! Subscribe to my newsletter and receive actionable & inspiring steps to reach your highest potential.



Leave a Reply

Your email address will not be published.