Recept voor bokkenpootjestaart

bok11
Deze overheerlijke bokkenpootjestaart moet je gewoon een keer gemaakt hebben. Elke taart met chocolade is wat mij betreft al onweerstaanbaar, maar door de verschillende laagjes in deze taart en de koekachtige structuur is hij echt te jammie!

bok5
Wat heb je nodig?
Okee dit vergt eerst nog wat uitleg. Officieel kun je het beste de biscuitmix van Dr. Oetker gebruiken. Nu is mijn supermarkt om de een of andere reden niet zo’n fan van bakken, want ze hebben heel vaak de producten niet die ik nodig heb. En omdat ik geen tijd had om naar de AH XL te rijden, heb ik voor een andere oplossing gekozen. Dit heb je sowieso nodig:
– 200 gram pure chocolade (of melk, of half/half)
– Een pak bokkenpootjes (200 gram)
– 450 gram slagroom
– Een blik kersen vlaaifruit
– Kersenjam of aardbeienjam omdat je dit net zoals ik nog in huis had
– 1 zakje klopfix
– 1 eetlepel suiker

Als je dus met de biscuitmix werkt (wat ik je trouwens echt aanraad) heb je dus deze mix nodig (250 gram) en 4 eieren. Dit mix je goed met elkaar tot een luchtig beslag, wat je daarna 35 minuten in de oven doet op 160 graden.

Omdat ik zelf die biscuitmix ging maken, dacht ik: ik neem zelf biscuitjes erbij en prak deze. Dit heb ik ook enthousiast gedaan, totdat ik een recept voor biscuitmix ging opzoeken.  Dan heb je dus 125 gram bloem nodig, 150 gram suiker, 5 eieren, een mespunt zout, een zakje vanille suiker en 25 gram maizena.

bok4
Wat je vervolgens doet is de eieren, de suiker en vanille suiker in een kom doen en deze in heet water zetten. Ik heb dit gewoon in de gootsteen gedaan, net zo makkelijk. Vervolgens mix je alles goed met elkaar met een garde. Dit doe je totdat je suiker helemaal is opgelost en je uiteindelijk een dikkig en schuimig goedje krijgt. In je beslagkom doe je vervolgens de gezeefde bloem, maizena en zout, waarna je ‘het goedje’ erdoorheen spatelt.

bok3
Wat ik vervolgens nog heb gedaan om meer een biscuitsmaak te krijgen, is mijn gestampte biscuitjes erdoorheen doen en wat bakpoeder erdoor, zodat het goed omhoog komt. Ik vond het sowieso al raar dat er geen bakpoeder doorheen moest, maar goed. Ik heb nu misschien wel een lekkere biscuitsmaak, maar het beslag werd er wel zwaar van waardoor mijn beslag wel gaar is, maar niet goed gerezen heeft. Kortom, gebruik die biscuitmix óf als je lui bent kun je altijd nog zo’n kant en klare taartbodem kopen. Ook hier geldt trouwens dat je de taart in 35 minuten afbakt op 160 graden.

bok2
Ondertussen maak je de ganache. Doe 200 ml slagroom in een pan en zet deze aan de kook. Breek tijdens het koken de chocolade alvast in stukjes en blijf met een garde de slagroom doorroeren. Nadat de slagroom is gaan koken kun je de pan van het vuur halen en de stukje chocolade erin doen. Blijf roeren totdat alle chocolade gesmolten is. Zet de pan daarna ongeveer 1,5 uur in de koelkast en roer elke kwartier de ganache even door.

bok1
Dan is het tijd voor de bokkenpootjesvulling. Doe bijna de helft van de bokkenpootjes in een keukenmachine of blender en laat deze de bokkenpootjes verkruimelen. Doe de rest van de slagroom in een beslagroom samen met een eetlepel suiker en een zakje klopfix. Maak met een mixer hier vaste slagroom van door op de middelste stand kloksgewijs te mixen. Zo krijg je de beste slagroom. Spatel hierna de verkruimelde bokkenpootjes erdoorheen en laat de kom afgedekt in de koelkast staan tot verder gebruik.

bok10
Nadat je taart klaar is, moet je hem een uurtje laten afkoelen. Vervolgens moet je de taart in 3 delen snijden. Gebruik hiervoor een lang en scherp mes, houd je hand in het midden van de taart en begin voorzichtig de bovenste laag (dus op 1/3) te snijden. Daarna snijdt je de rest van de taart horizontaal door de helft.

bok7

Leg de eerst plak taart klaar en smeer daar de kersenvulling overheen. Zorg ervoor dat de jam de hele laag bedekt. Ik heb overigens niet het hele blik gebruikt, maar ongeveer ¾. Je kan trouwens wel het hele blik eroverheen doen. Ik dacht namelijk dat het te overheersend zou zijn, maar dat is helemaal niet zo. Ik denk zelfs dat een heel blik juist lekkerder is.

bok9
Leg daarna de volgende laag taart overheen en druk deze zachtjes aan. Vanwege mijn niet goed gerezen taart heb ik gekozen voor twee lagen. Ik kom dus een laag tekort en heb de middelste laag opgevuld met de restjes biscuit die ik nog had.

bok6
Hierop verdeel je de bokkenpootjesvulling. Zorg ervoor dat je niet te dicht bij de randjes komt, omdat je met de laatste laag van de taart de vulling nog naar de buitenkant duwt.

bok12
Op de bovenste laag smeer je vervolgens de aardbeienjam. Vergeet ook niet om de zijkanten in te smeren met de jam. Pak de ganache uit de koelkast, roer hem nog eens goed door en verdeel hem zowel bovenop als op de zijkant van de taart. Als je het lastig vindt om bijvoorbeeld met een lepel de ganache te verdelen, kan je het ook gewoon met je vingers doen. Vooral de ganache goed op de zijkanten krijgen is lastig en met je vingers gaat dat net iets beter. Nu hoef je alleen nog maar de bokkenpootjes door te snijden en deze tegen de zijkant van de taart te plaatsen.

bok8
Ben jij ook van plan om deze lekkere taart te maken?

Eet smakelijk!

 The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

2 comments

  1. Manon

    Hmmmmmmm lekker!! Ik volg je nu via bloglovin.
    Liefs

Leave a Reply

Your email address will not be published.