Boekrecensie: De Mooie Voedselmachine

voedselmachine-3

Alles wat je wilde weten over je ontlasting en hoe belangrijk dat wel niet is voor de rest van je lichaam en leven leer je in dit boek. Misschien niet het meest lekker onderwerp om over te lezen, maar toch is dit boek mateloos populair. Ik snap het wel: De Mooie Voedselmachine is een interessant, duidelijk en vooral grappig boek om te lezen.

mango Over Giulia Enders

Giulia Enders, een Duitse student geneeskunde kreeg van een huisgenootje de vraag hoe we eigenlijk poepen. Een vraag waarop deze studente eigenlijk ook geen antwoord wist. Door haar nieuwsgierigheid ging ze volop op zoek naar het antwoord en daarmee was ook het idee geboren om dit boek te schrijven. vrienden eens de vraag waarom we eigenlijk poepen. Dan kun je je natuurlijk afvragen waarom je dat zou willen weten, maar eigenlijk is het best interessant om te begrijpen hoe ons voedsel wordt verteerd en welke weg het precies aflegt in ons lichaam.

voedselmachine-1

mango Een luchtig, grappig en interessant boek

Natuurlijk, je hebt het vast al eens gehad bij biologie, net zoals ik. Maar de informatie die in dit boek uitgelegd staat is echt totaal vernieuwend en interessant. En niet alleen omdat je veel en nuttige informatie tot je krijgt, maar vooral omdat het op een verrijkende manier is geschreven. Wanneer ze uitlegt hoe onze organen het voedsel transporteren en dat dit al begint bij de ogen, haalt ze ook een voorbeeld van balletdanseressen aan. Heerlijk luchtig, maar je snapt wel meteen hoe het zit. Ook heeft Giulia’s zusje de illustraties gemaakt die misschien een beetje kinderlijk zijn, maar ook dat draagt eraan bij dat het een erg leerzaam boek is maar dat ook ontzettend luchtig en grappig is geschreven. Het leest dan ook lekker weg.

mango Je darmen & intoleranties

Naast dat je alles komt te weten over poep en ook hoe je het beste kunt poepen, leer je ook over de voedselvertering van A tot Z en erg uitgebreid, inclusief informatie over gluten- en lactorse-intolerantie. Ik vind het zo interessant om meer over deze intoleranties te leren en te weten hoe het lichaam hierop reageert, dat ik het zeer waardeerde dat De Mooie Voedselmachine hier ook aandacht aan besteedt.

mango Een onderschat orgaan

Bovendien wordt ook uitgelegd hoe belangrijk de darmen wel niet zijn, misschien nog wel belangrijker dan de hersenen. Jarenlang werd er gedacht dat de hersenen bepalen wie je bent (ik denk, dus ik besta), maar de darm is eigenlijk ook het centrale middelpunt van je lichaam die veel prikkels opvangt en die informatie vervolgens doorstuurt naar je hersenen. Je weet of je honger hebt en hoe je je voelt dankzij je darmen. Zodra je je niet lekker voelt heb je meteen geen hongergevoel meer of krijg je last van je buik. En krampen en een opgeblazen buik geven ook aan dat er iets niet goed zit in je lichaam. Zo stelt Giulia ook voor om de bekende uitspraak te veranderen naar: ik voel, daarna denk ik, dus besta ik.

voedselmachine-2

mango TAART!

Ik heb ook echt regelmatig moeten lachen om de leuke woordspelingen en grapjes die Giulia gebruikt om dingen uit te leggen. Zo schrijft ze: We eten stiekem een klein stukje taart en denken dat niemand dat heeft gezien, maar in onze buik wordt luidkeels TAART! geroepen. Heerlijk toch? Ik vind het echt superleuk geschreven en raad het ook iedereen aan om het boek te lezen, omdat je ook leert bewuster naar je lichaam te luisteren en op signalen te letten. Ook nog een leuke: als we denken dat onze maag rommelt en we dus denken dat we honger hebben en iets moeten eten, is het eigenlijk onze dunne darm die zichzelf aan het reinigen is. Maar voordat de dunne darm dit gaat doen moet er meestal 5 uur tussen zitten en die leuke micro-organismen stoppen ook met ‘schoonmaken’ zodra jij weer gaat eten. Niet altijd even handig dus!

mango Conclusie De Mooie Voedselmachine

Ik vind het boek dus echt een aanrader, hoewel ik het laatste deel niet zo interessant vond. In deel 1 leer je alles over de charme van je darmen, in deel 2 alles over het zenuwstelsel van de darm en in het laatste deel over de wereld van micro-organismen. Hoewel het interessante informatie was, kon ik soms niet achterhalen wat nu de toegevoegde informatie was om dit te weten en hoe het in het totale plaatje paste van het boek. Desalniettemin ben ik heel erg blij dat ik dit boek heb mogen lezen.

voedselmachine-4

Je kan De Mooie Voedselmachine van Giulia Enders kopen voor ‚ā¨17,95.The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

10 comments

 1. Baukje

  Bedankt voor je goede review, ik ben dietist in opleiding dus dit boek ga ik zeker aanschaffen! ūüôā

  1. Miss Craftsy

   Graag gedaan Baukje, met alle plezier! Heel veel succes met je opleiding, dat lijkt me een hele mooie en interessante opleiding!

 2. Mijntje

  Hoi Joyce,

  Wat leuk! Ik zag je post via FB via de Bloggerlist en dacht hey POEP! Haha..tja dat spreekt aan daar mijn zusje en ik altijd roepen als de 1 onzin uit tegenover de ander -als mond dichthoudertje- -zo van houd je mond- POEP! Maar iets lezen over poep? Dat doe je toch niet zo snel, dus toch even gespiekt bij je. Wat een leuke post, ik ben toch wel nieuwsgierig geworden nu naar het hele boekje. Thanx voor de review.

  Groetjes en fijne aaf,
  Mijntje.

  1. Miss Craftsy

   Hahaha ja zulke woorden trekken de aandacht zeker. Dankjewel voor je lieve reactie en hopelijk ga je het boekje heel erg leuk vinden!

 3. Marloes

  Wat een leuke review! Vriendlief heeft het boek voor kerst gekregen. Dus na hem ga ik er ook snel in beginnen. Ben erg benieuwd!

  1. Miss Craftsy

   Wat leuk om zo’n boek met de kerst te krijgen! Hopelijk ga je hem ook heel erg leuk vinden!

 4. Nele

  Klinkt eigenlijk heel erg interessant om te lezen! Ben nu stiekem best nieuwsgierig!

  1. Miss Craftsy

   Haha dat was ook precies de bedoeling! Ik vind hem zeker het lezen waard!

 5. Xaviera

  Fijne recensie heb je geschreven van dit boek. Ik zag Giulia Enders een tijd geleden aan tafel zitten bij RTL Late Night waar ze met zoveel enthousiasme vertelde over haar boek dat mijn nieuwsgierigheid gelijk was gewekt! Het lijkt mij erg interessant om te lezen.

  1. Miss Craftsy

   Dankjewel Xaviera, wat lief! Ik zag haar idd ook bij Late Night zitten en toen was ik ook al verkocht, leuke dame is ze!

Leave a Reply

Your email address will not be published.