beter communiceren perspectief

Beter leren communiceren? Begrijp elkaars perspectief!

Misverstanden en onenigheden.Vaak gaat dit mis door een gebrek aan communicatie en het niet begrijpen van elkaars perspectief. Hoe kan jij je communicatie upscalen? Dit zijn mijn tips.

Miscommunicatie

Jij bent al op je werk en wanneer je baas binnenkomt maakt hij niet eens oogcontact of zegt hij goeiemorgen. Wat heb je nu weer verkeerd gedaan, gaat er door je hoofd. Je wordt er defensief en terneergeslagen van en reageert vervolgens kortaf tijdens gesprekken met anderen. Maar is deze reactie wel geoorloofd? Weet je zeker dat de het negeren van jou ook echt met jou te maken heeft? Misschien heeft je baas een slapeloze nacht gehad omdat zijn kind de hele nacht wakker was, of misschien heeft hij relatieproblemen met zijn vrouw. Vaak heeft iemands wijze van communiceren niets met jou te maken. Net zoals jouw kortaf reageren op anderen ook niets met hen heeft te maken. De eerste communicatieles die je hieruit kunt halen is dat je nooit zomaar iets mag aannemen of dat je voor een ander gaat denken.

Zie de wereld vanuit een ander perspectief

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je zijn perspectief leert kennen en beter gaat begrijpen? De logische reden hiervoor is minder vanuit jouw perspectief gaan denken (hij denkt dat ik het niet goed doe) en meer naar die van je baas (hij heeft een slapeloze nacht gehad). Het is net alsof je in een winkelstraat loopt. Jij bekijkt elke etalage en paspoppen, je andere vriendin die naast je loopt kijkt elke persoon aan die ze tegemoet loopt en je andere vriendin bestudeert alle gebouwen om haar heen. Je bent samen met je vriendinnen op precies hetzelfde stukje en toch ervaar je de omgeving elk op je eigen manier. Ieder individu is verschillend en dat maakt ons uniek en prachtige personen. De truc is dus om de wereld vanuit een ander persoon te gaan leren zien zodat je meer op één lijn komt. Zo ga je niet alleen beter communiceren met die persoon, maar verrijk je je eigen wereld ook nog eens!

Duik in iemands perspectief

Een eerste stap is dan om je meer bewust te zijn van hoe iemand anders zijn perspectief van dingen is. Monitor wat een persoon zegt en doet om zo meer bewust te worden van zijn motieven en denkwijzen. Vaak als je een argument hebt met iemand, is diegene net zo gemotiveerd door zijn of haar waarden en principes als jij dat bent, alleen denken jullie verschillend. Door even af te stappen van hoe jij denkt en tijd te investeren hoe iemand anders denkt en voelt, leer je vanuit meerdere perspectieven denken. En wees je er ook van bewust dat wanneer je in the heat of the moment jouw perspectief op iemand anders wilt laten doordrukken, je jezelf ook moet afvragen of dat wel is hoe jij jezelf wilt gedragen.

Communiceer interactief

Wees ook interactief. Jezelf voorstellen hoe iemand denkt is onmogelijk. Je kan het namelijk niet invullen. Het is ook onmogelijk om echt empathisch te zijn als je niet interactief met iemand communiceert. Vragen en luisteren zijn belangrijke vaardigheden om erachter te komen wat er echt speelt bij die persoon. Wanneer je je in een natuurlijke interactie met een persoon bevindt, wordt het ook gemakkelijker voor die persoon om meer open naar jou te zijn en te vertellen wat hij of zij echt denkt, in plaats van te vertellen wat die ander denkt te willen horen. Zo ontstaat er een vertrouwensband tussen twee personen en uit onderzoek blijkt dat dit ook leidt tot aan meer gezamenlijke waarden en dat het mensen motiveert om dingen van elkaars perspectief te zien. Vind je het nog moeilijk om je open te stellen voor iemand anders en een ander perspectief te zien, probeer dan door te vragen en oprechte interesse in iemand te tonen zonder daar over te oordelen en hiermee ervoor te zorgen dat je een persoon echt gaat snappen.

Bekijk het objectief

Tenslotte is het ook erg belangrijk om een goede balans te houden tussen subjectiviteit en objectiviteit. Hoe jij dingen ziet en hoe een ander dingen ziet is subjectief, het is jou belevingswereld en dat hoeft niet per se de waarheid te zijn. Het is slechts wat jij op dat moment weet. En het is slechts wat die persoon op dat moment weet. Door jezelf open te stellen voor iemand anders zijn perspectief verbreed jij jouw wereld. Het is hierin belangrijk dat je uiteindelijk niet teveel in iemand anders zijn perspectief blijft hangen, of in die van jou. De truc is dat je afstand neemt van alle verschillende perspectieven en even uitzoomt om zo the bigger picture te zien en met een helikopter view naar het totale probleem te gaan kijken. Zodra je een persoon echt begrijpt en daarna gaat uitzoomen, kun je dingen wat helderder inzien en kunnen problemen opgelost worden en voor een volgende keer voorkomen worden. De oplossing voor constructieve gesprekken en win-win situaties. Want hoeveel leuker is het als je beide weer happy bent na een miscommunicatie?SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.