Basisrecept: suikervrije appelmoes

appelmoes-4

Appelmoes, het is zo easypeasy om te maken dat het misschien geen recept waardig is. Maar appelmoes kan je ook suikervrij maken en het is natuurlijk een perfect recept voor de herfst. En misschien denk je nu wel: heee, dat heb ik allang/nog nooit gemaakt, wat een goed idee! In dat geval quote ik Sadie: You’re Welcome!

mango Wat heb je nodig?

○ 5 rijpere (rode) appels
○ 1 glas water
○ 1 eetlepel koekkruiden
○ 2 eetlepels kaneel

appelmoes-1

mango Hoe maak je de suikervrije appelmoes?

Schil de appels en snijd van de appels kleine blokjes. Doe al deze blokjes in een pan met ongeveer een glas water. Zet het vuur zachtjes aan, doe de deksel op de pan en dan is het even wachten.

appelmoes-2

Doordat de appels gaan koken worden ze zacht en door de combinatie met het water krijg je er vanzelf een moesje van. Hoe langer je kookt, hoe egaler de appelmoes zal worden. Wanneer je al een beetje een moesje begint te krijgen (zoals hierboven op de foto), kan je alle kruiden toevoegen zodat de smaken goed kunnen mengen.

appelmoes-3

Laat de suikervrije appelmoes nog ongeveer 5 minuutjes zachtjes koken of totdat de appelmoes je gewenste structuur heeft. Als de appelmoes te dik wordt, kan je altijd nog water toevoegen.

appelmoes-6

mango Tips & Taste

Ik heb zelf eigenlijk nog nooit appelmoes gemaakt en ik vond het ook wel spannend om dan meteen een suikervrije versie te maken, want zou die net zo lekker zijn? Ik kan je vertellen: zeker wel! Helemaal doordat je rijpere appels gebruikt. Daarvan is de schil al een beetje gaan rimpelen en smaken ze extra zoet. En nog leuker is: die appels zou je waarschijnlijk toch al niet meer gaan eten. Ik vind het wel lekker om nog een beetje de structuur van de appel te behouden, maar houd je liever van suikervrije appelmoes zoals je die gewend bent uit een potje? Ga dan, als de appelmoes is afgekoeld, nog even met de blender of de staafmixer aan de slag et voila! Ik heb de appelmoes zelf niet heel lang hoeven bewaren, maar ik gok dat hij in een pot zeker wel een week in de koelkast houdbaar is (of misschien wel langer, iemand suggesties?)

appelmoes-5

Food foto’s zijn altijd welkom via Twitter (@misscraftsy) en Instagram (@misscraftsynl)! Ik ben benieuwd naar jullie creaties en ik deel jullie lekkers graag!

Ik ben benieuwd: heb jij weleens zelf appelmoes gemaakt? Eet smakelijk!The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

19 comments

 1. Jetty

  Ik heb het gemaakt, maar vond de kruiden te overheersend. Heb er ook nog minder in gedaan.

  1. Life to Enjoyce

   Dat kan iedereens smaak verschilt natuurlijk en ik houd persoonlijk van veel kruiden. Gelukkig heb je er voor jezelf minder in gedaan. Smakelijk!

  1. Miss Craftsy

   Aaah yeah! Appelmoes is ook zo lekker!

 2. Romy

  Super lekker! Leuk met die koekkruiden ook, waar heb jij die gehaald? Zonder toegevoegde suiker is de appelmoes echter wel minder lang houdbaar, ik gok zo’n 5 dagen, een week is echt de max!

  1. Miss Craftsy

   Thanks Romy! Ik heb ze gewoon bij de Appie gekocht. Koek en Speculaas kruiden zijn het, van Verstegen en ze zitten in een wit plastic potje met een blauwe dop en etiket. Maar ja, mijn appelmoes heb ik toch zo snel op, die is zo lekker haha!

 3. Suzanne

  Goed idee, ga ik uitproberen!

 4. Manon

  Dat ziet er goed uit, proef je de zoete smaak nu nog wel zonder de suiker?

  1. Miss Craftsy

   Ja vind ik wel, omdat de appels wat rijper zijn. Maar ik vind appels en bananen sowieso altijd lekker zoet. Misschien als je gewend bent om super zoet te eten, dat het dan wel tegenvalt.

  1. Miss Craftsy

   Ah thanks Anne, blij dat het zo gewaardeerd wordt <3

 5. Lillie

  Wel dat ziet er lekker uit! Wij gebruiken altijd suiker in onze appelmoes (dacht dat dit ook nodig was voor die lekkere zoete smaak). Ik ben benieuwd geworden naar deze suikervrije variant! Ik ga dit zeker eens uitproberen!

  1. Miss Craftsy

   Dankjewel Lillie! Naja suiker is nooit nodig, het is meer een kwestie van gewenning denk ik :). Maar ik ben zeker benieuwd wat je ervan vindt!

 6. Manon

  Oeh wat een leuk recet zeg! Zo makkelijk en zo weinig ingrediënten, daar hou ik van 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.