Basisrecept – Amandelspijs (+ marsepeinballetjes)

amandelspijs-3

Het is alweer bijna zover: Sinterklaasavond. Tot die tijd kunnen we nog prima genieten van verantwoord snoepgoed als pepernoten, maar ook van amandelspijs. Dit is misschien wel mijn favoriete snack omdat je het zo kunt eten, er gevulde speculaas van kunt maken, een banketstaaf of voor straks: kerstbrood. Heerlijk! En natuurlijk moest en zou er een gezonde variant van komen.

mango Wat heb je nodig? (voor ongeveer 75 gram)

○ 50 gram amandelmeel
○ 2 theelepels honing
○ 2 theelepels warm water
○ een scheutje citroensap

amandelspijs-2

mango Hoe maak je amandelspijs?

Het is doodeenvoudig! Pak een bakje waar je het amandelmeel in doet samen met een scheutje citroensap, water en honing. Mix het met een lepel goed door elkaar totdat je een mooi deeg krijgt. Houd je net als ik van plakkerig amandelspijs, dan kun je er nog een klein beetje water aan toevoegen. In principe is je amandelspijs nu klaar. Je kan het voor wat meer stevigheid 1 uur laten opstijven in de koelkast, maar als je gaat voor de lekkere marsepeinballetjes, komt er nog 1 stap tussen.

amandelspijs-4

mango Hoe maak je de marsepeinballetjes?

Van dit amandelspijs kun je 6 balletjes maken. Zodra je het deeg hebt gemaakt, rol je er 6 balletjes van en zet je ze 1 uur in de koelkast. In principe zijn je marsepeinballetjes nu ready to eat, maar een extra feestelijk look & taste is natuurlijk ook mooi meegenomen. Rol de balletjes daarom voor de variatie door cacaopoeder of kokosrasp. Dankzij de honing zijn de balletjes in die mate plakkerig dat de cacao en kokos er zo aan blijft plakken, ideaal! Vooral die met cacao kan je echt niet negeren!

amandelspijs-1

mango Tips & Taste

Wow, dit is echt net zo lekker als de originele, absoluut niet suikervrije amandelspijs! Dankzij het amandelmeel is het ook zo gemaakt, dus dat is natuurlijk ook erg fijn. Heb je geen amandelmeel of houd je wel van een crunchy effect? Dan kan je natuurlijk ook blanke amandelen gebruiken en die even fijnhakken in de keukenmachine. En deze basis kan je natuurlijk nu ook heel goed gebruiken voor andere gezonde baksels :).

amandelspijs-5

Food foto’s zijn altijd welkom via Twitter (@misscraftsy) en Instagram (@misscraftsynl)! Ik ben benieuwd naar jullie creaties en ik deel jullie lekkers graag!

Ben jij ook zo verzot op amandelspijs? Eet smakelijk en alvast een fijne Sinterklaas!

Join the LTE Newsletter!

Do you want to live your best life yet and work on that every single day? Let me help you! Subscribe to my newsletter and receive actionable & inspiring steps to reach your highest potential.



19 comments

  1. Anneleen

    Lijkt me heel lekker! Dit receptje ga ik bewaren!

    1. Miss Craftsy

      Woehoe leuk! Laat je me weten als je het gemaakt hebt?

  2. Amy

    Oeh, dat ziet er goed uit! Ik ben zelf dol op marsepein (lees: addicted!) dus misschien ga ik deze nog wel eens maken! 😀

    1. Miss Craftsy

      Dankjewel Amy! Whahaha addicted nog wel! Dan ga je dit recept inderdaad heerlijk vinden!

  3. Kirsten

    Ik hou enorm van marsepein, dus ben heel benieuwd naar dit recept. Ziet er in ieder geval superlekker uit!

    1. Miss Craftsy

      Wat een heerlijk snoepgoed is het ook he! Ik ben benieuwd of je mijn versie ook lekker vindt!

  4. Manon

    Ik denk dat dit niks voor mij is, maar ziet er wel goed uit

    1. Miss Craftsy

      Ah thanks! we kunnen natuurlijk niet allemaal van spijs houden ;). Toch maar voor de pepernoten?

  5. Xaviera

    Fijn zo’n gezonder alternatief, ziet er heerlijk uit!

    1. Miss Craftsy

      Thanks Xaviera, superleuk dat je dat zegt!

  6. Nathalie

    oehh dat ziet er erg lekker uit

  7. Het Sushi Meisje

    Ook lekker om te frituren! Wel minder gezond maar misschien dat in de oven stoppen ook lekker is?

    1. Miss Craftsy

      Echt? Spijs frituren? Daar heb ik echt nog nooit van gehoord, klinkt als een echte specialiteit! Moet ik misschien maar eens in gaan duiken :). Roomboterstaaf met spijs doe ik wel altijd in de oven en dat is natuurlijk ook heerlijk!

      1. Het Sushi Meisje

        Ik heb dat ooit ergens gegeten en weet dat ik het lekker vond. Maar meer kan ik mij er ook niet van herinneren. Er staat mij bij dat het in Duitsland was maar weet dit niet meer zo zeker..

  8. Manon

    Dit is zo lekker! Heb het zelf een tijdje terug ook gemaakt 🙂 Vind zelf ook hoe langer ze in de koelkast staan, hoe lekkerder ze worden 🙂

    1. Miss Craftsy

      Thanks! Ah wat een toeval :). Ja idd, alsof ze dan extra op smaak komen ofzo!

Leave a Reply

Your email address will not be published.