hoe clean eten

Back on Track: hoe weer gezond eten na je vakantie?

Inmiddels ben ik alweer bijna drie weken terug van mijn vakantie, hoog tijd om het normale ritme weer aan te nemen, maar hoe ga je nu weer gezond eten na je vakantie?

Motivatie

Na een aantal weken van slecht eten en nergens naar kijken, werd het weer eens hoog tijd om eens wat groenten in mijn mond te stoppen. Sterker nog, ik had er gewoon echt behoefte aan en had zin in een heerlijke gezonde salade. Helemaal als je tijdens je vakantie lekker los bent gegaan en van tevoren ook al gezond at, moet er met je motivatie niets mis zijn en zou het gemakkelijker moeten lukken om gezond te eten na je vakantie.

back on track

Discipline

Discipline daarentegen is een ander verhaal. Ik houd van eten en zou het liefste de hele dag door willen eten. Maar zelfs met gezond eten zit daar natuurlijk een grens aan en moet je niet meer eten dan je nodig hebt. En dan is een flinke dosis discipline heel erg handig. Mijn tip hiervoor is door een gezond en clean weekmenu te maken van je hele dag zodat je precies weet wat je mag en niet zo snel gaat vallen voor de slechtere opties. Plus een goed en haalbaar doel voor ogen hebben is ook heel krachtig. Laten we om te beginnen eerst eens van die food baby afkomen :).

gemotiveerd gezond eten

Wees lief voor jezelf

Ik heb er bewust voor gekozen om tijdens mijn eerste week niet heel erg ‘gezond’ te eten. Als ik van heel veel en suikerhoudend voedsel zou overstappen naar een clean eetpatroon met minder calorieën zou die overgang te groot zijn. Plus je wilt ook weer meer gaan sporten, je gaat weer starten met werken, je moet wennen aan het weer thuis zijn en je normale ritme weer oppakken. Dat zijn veel dingen om weer op de rit te krijgen voor 1 week, dus kies er liever voor om het rustig stapje voor stapje aan te pakken om jou en je lichaam weer aan alles te laten wennen. Zo voorkom je niet alleen stress maar is het ook gemakkelijker om in je gezonde eetpatroon te blijven.

hoe weer gezond eten

Afspraak is afspraak

Ik werk goed met doelen. Maar het is ook gemakkelijk om het doel uit je oog te verliezen. Vorige week heb ik een gevarieerd paleo weekmenu samengesteld met gemakkelijk te maken maaltijden zodat ik snel mijn eten op tafel had staan. De vorige keer werkte paleo ook goed om weer even lekker gezond te eten dus daarom besloot ik dat deze week te proberen. Dat ging heel erg goed dat toen ik de week reflecteerde besloot om er nog een week achteraan te plakken. Spreek met jezelf een bepaald doel af voor een week, reflecteer je doel na een week en kijk dan hoe je verder gaat en wat je eventueel zou veranderen.

gezond eten na vakantie

Sociaal dier

Wat ik wel het moeilijkste blijf vinden is mijn sociale leven. Ook al kan ik nog zo’n strak plan hebben gemaakt, mijn sociale leven gooit altijd wel roet in het eten. Zo had ik een borrel en deze week zijn er de Vierdaagsefeesten, twee dingen die ik absoluut niet wilde afslaan. Het mooie is dat dat ook niet hoeft. Je kunt er namelijk tijdens de rest van je week rekening mee houden. Op een andere dag juist iets minder calorieën nuttigen, of overdag net iets meer eiwitten en groenten eten. Genieten mag en Rome is ook niet in 1 dag gebouwd en kijk hoe mooi die stad is!

De komende weken neem ik jullie mee in mijn back on track belevenissen en eigenlijk mijn prep voor mijn volgende vakantie. Stay tuned voor meer tips en ervaringen over gezond eten na je vakantie. En heb je vragen? Stel ze dan hieronder in de comments.

Join the LTE Newsletter!

Do you want to live your best life yet and work on that every single day? Let me help you! Subscribe to my newsletter and receive actionable & inspiring steps to reach your highest potential.Leave a Reply

Your email address will not be published.