twijfelen

6 tips die helpen bij minder twijfelen

Ben jij de eeuwige twijfelaar? Ben je bang om de verkeerde keuze te maken? Of heb je een laag zelfbeeld en twijfel je veel over jezelf? Zet die twijfel aan de kant, want je leven is zoveel meer waard dan te dubben. Deze 6 tips hebben mij geholpen om minder te twijfelen.

Ik ben iemand die vrij snel aan dingen gaat twijfelen. Heb ik wel de juiste keuze gemaakt, wat moet ik hier mee en kan ik dit wel. Ik kan soms al twijfelen over welke soort sla ik het beste kan nemen en natuurlijk over levensgrote vragen zoals: blijf ik in Nederland bij vrienden en familie en waar ik aan mijn carrière kan werken en een stabiel leven heb of ga ik terug naar Australië en daar het avontuur aan en weer studeren? Iedereen twijfelt in bepaalde mate en dat is alleen maar natuurlijk. Gaat het echter je leven bepalen of vind je het gewoon vervelend dat je niet snel een keuze kan maken, dan helpen deze tips je misschien!

Luister naar je gevoel

Probeer meer naar je gevoel te luisteren en echt te voelen wat jij belangrijk vindt. Vaak is je eerste ingeving hierbij het beste. Doe dus wat goed voelt, ik zeg goed want angst is ook een gevoel en die is juist vaak de boosdoener waardoor je meer gaat twijfelen. Als je merkt dat je angst door twijfel gedreven wordt, probeer dan of je kunt achterhalen waar die angst vandaan komt. En twijfel je om de verkeerde keuze te maken? Ga dan eens na wanneer je en hoe vaak je nu echt de verkeerde keuze hebt gemaakt. Vaak valt dat reuze mee en weet je intuïtief toch wel wat de juiste keuze is voor jou. En wat het de verkeerde keuze? Zie het dan als een wijze les. Leer ervan en doe het een volgende keer beter.

Maak je minder druk over wat anderen van je vinden

Een andere reden waarom je zoveel gaat twijfelen, is omdat je graag wilt weten wat anderen van een bepaalde situatie vinden of hoe ze over jou denken. Uiteraard is geen probleem om anderen om advies te vragen als je tegen een probleem aanloopt waar je over twijfelt. Een ander verhaal is het wanneer je je laat leiden door wat anderen van je vinden. Het kan namelijk voorkomen dat je uiteindelijk een keuze maakt omdat iemand anders dat van je wilt of verwacht, terwijl dat diep van binnen eigenlijk helemaal niet is wat jij wilt of het beste is voor jou. Dit zie je vaak bij het maken van een studiekeuze. Je ouders hebben een bepaalde verwachting, jij wil misschien bij je vrienden blijven en dan heb je nog jouw eigen droom waar je niet helemaal in gelooft. Of je bent niet happy met je baan. Blijf je daar omdat het goed verdiend en er carrière kunt maken, iets wat de maatschappij en veel mensen van je verwachten? Of kies je voor die baan waarvan je denkt dat die je gelukkiger maakt, maar waar je veel minder gaat verdienen? En heeft iemand wel commentaar op jou of valt iemand uit tegen je? Dan wil niet altijd zeggen dat het persoonlijk bedoeld is. Misschien heeft die persoon zelf een rotdag of spelen er andere problemen mee. Maak jij je druk om helemaal niets!

Vergelijk jezelf niet met anderen

Twijfel je over: ik moet afvallen zodat ik net zo dun en slank ben als andere meisjes op Instagram of als ik die broek koop zoals zij dan zie ik er ook fashionable uit? Of als ik dit of dit doe word ik net zo succesvol als die persoon? Of hoe kan het dat iedereen een leuke relatie heeft behalve ik? Als je jezelf veel vergelijkt met andere mensen en met name op social media waar alles maar leuk en perfect lijkt, is het alleen maar logisch dat je veel twijfelt over jezelf. Stop met jezelf vergelijken met anderen en vergelijk jezelf in plaats daarvan met… jezelf! Kijk naar hoe ver je al gekomen bent en overwonnen hebt. Dat noem ik pas eens een vergelijking!

Stapje voor stapje

Soms als ik twijfel heb ik heel erg het gevoel dat ik bevries, stil sta en niet weet wat ik moet doen. Vooral als het gaat om grote beslissingen. Dan kan ik de ene dag dit denken en de volgende dag denk ik weer zo. Vervolgens probeer ik te denken wat mijn end game is. Wat is het wat ik graag wil bereiken en welke dingen dragen eraan bij om dit te bereiken? Dat kan soms heel erg helpen om de juiste keuze te maken en minder te twijfelen. Aan de andere kant kan het ook heel verlammend werken, zo’n einddoel. In dat geval is het handig om het leven te zien als kleine dominosteentjes. Als je een hele vloer hebt met dominostenen, kost het slechts een heel klein duwtje om de eerste dominosteen omver te duwen, maar vervolgens gaan de andere stenen ook, tot en met de laatste steen; je einddoel. Zet dus een stap per keer en laat die dominostenen vallen tot je bent waar je wilt zijn.

Vier je successen

Vaak als je over dingen twijfelt, heb je misschien de nijging om te denken aan het negatieve. Welke dingen kunnen er allemaal misgaan als je bepaalde keuzes maakt. Maar denk eens terug aan andere dingen waarbij je het moeilijk vond om beslissingen te nemen en waarbij je heel veel twijfelde. Had je toen angst voor het maken van de verkeerde keuze? En bleek die angst toen ook terecht te zijn of viel het juist allemaal mee en kwam je erachter dat je de juiste keuze gemaakt had? Probeer er meer op te vertrouwen dat jij wel de goede keuzes maakt, zodat hier minder lang in je hoofd mee bezig bent en meer tijd hebt voor de leuke dingen. En vier daarnaast ook je successen die je in het verleden gemaakt hebt en dat elke overwinning je dichter bij jouw doel brengt.

Vergeef jezelf

Ga je niet rot voelen over het feit dat je geen beslissing nog durft te maken of dat je zoveel twijfelt. Of, als uiteindelijk blijkt dat je toch een verkeerde keuze hebt gemaakt, je daarover in zit. Wees lief voor jezelf en straf jezelf niet. Als het om het maken van een keuze gaat, wees daarin beslissend. Ga met je gut feeling en kies dat wat het beste voelt of als eerst in je opkomt. Maar wees vervolgens niet bang om de koers van je keuze te veranderen als je je later realiseert dat het toch niet de juiste keuze voor je is. Het feit dat je kiest wil niet zeggen dat je je keuze niet mag veranderen of dat dat tegenstrijdig is.

Twijfelen en geen keuzes kunnen maken is heel natuurlijk, maar blijf het vooral zien als iets natuurlijks en blijf er niet over in zitten. Iedereen twijfelt, maar realiseer je je ook: helpt het je echt verder om er zo lang over in te blijven zitten? En als je twijfelt over jezelf: in hoeverre is dat waar? Jij bent een topper en elke keuze die je maakt, maakt je een nog betere topper, of het nu uiteindelijk een juiste of onjuiste keuze blijkt te zijn. Blijf je overwinningen vieren, geloof erin dat alles goedkomt en leer van je foute keuzes.The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.