voor en na foto's

Wow ik ben gewoon alweer 2 jaar onderweg in mijn weg naar een gezond en gelukkig leven. Ik had letterlijk nooit verwacht dat het me zou lukken en dat ik zou staan waar ik nu sta. Tijd om deze 2 jaar eens te recappen.

Het is zo bijzonder hoe je leven kan veranderen als je iets maar al te graag wilt. Dat je een helder doel voor ogen hebt dat je wilt behalen en dat je het zo graag wilt behalen dat het je passie wordt.

Ik heb het al vaker verteld maar ik zal het nog eens doen om even een goed beeld te schetsen. Ik was vroeger een mollig meisje dat superonzeker was, helemaal niet blij was met haar zelf, heel erg ongezond at en als ik 1 eetlepel groente at per dag dat was het reuzeveel. Om van sporten nog maar niet te spreken want dat haatte ik. Ik werd vaak als laatste gekozen, had helemaal geen conditie; het enige wat ik wel leuk vond was dansen maar dat deed ik maar 1x in de week. Jarenlang heb ik me afgevraagd of er ooit nog verandering in zou komen. Zou ik ooit slank kunnen worden, blij zijn met mezelf en gewoon gelukkig zijn met het leven dat ik heb? Ik heb natuurlijk honderden opties geprobeerd maar niets hielp. Er leek geen gelukkig einde te komen voor mij.

Toch heb ik om de nog meest myterieuze reden de knop weten om te zetten tot een gezonder leven voor mij waarbij ik zoveel mogelijk natuurlijke producten eet en veel fruit en groente. Dat vond mijn lichaam erg fijn en ze beloonde me met een slanker en strakker lichaam. Dat eerste jaar liep, ook dankzij mijn krachttraining, super.

gezond leven

Vorig jaar oktober had ik het gevoel dat ik het gezonde eten een beetje liet doorslaan. Ik mocht van mijzelf nauwelijks iets lekkers en was alleen maar gefocust op gezond eten en strakker worden. Dat is natuurlijk ook niet goed en met het oog op de feestdagen besloot ik de teugels een beetje te laten vieren. Dat was goed, maar het zorgde er wel voor dat ik mijn balans kwijt was. Ik wist totaal even niet meer hoe ik nu wel moest eten en wat goed voor mij en mijn lichaam was.

Dat heeft het hele jaar zo geduurd en to be honest, ik struggle er nog steeds mee. Het is natuurlijk ook lastig om een gezond en gevarieerd eetpatroon te creëren en helemaal als je zo iemand bent als ik die altijd en alleen maar aan eten denkt. Daarvan kun je stellen dat dat ook niet helemaal gezond is en ik vind het op sommige momenten ook heel vervelend, maar zo ben ik nu eenmaal. I’m a foodie!

Dit jaar stond dus uiteindelijk niet in het teken van strakker worden maar van balans creëren. En daar heb ik ook enorm veel van geleerd. Juist omdat ik zoveel aan eten denk en me afvraag wanneer ik weer kan eten, wat en hoeveel en of iets wel goed voor me is en ik ook nog een emotie-eter ben, is het heel erg belangrijk voor me om structuur te creëren.

Op een gegeven moment ben ik dus een weekmenu gaan samenstellen inclusief tussendoortjes. Zo kon ik meteen alles in huis halen en hoefde ik de rest van de week niet meer na te denken over wat ik moest eten, want dat had ik immers al bepaald. Dat gaf me een hoop rust en ook qua gezond eten ging het goed want ik wist precies wanneer mijn cheatmomentjes waren, bijvoorbeeld als ik een feestje had of uit eten ging. Dan was het voor mij ook gemakkelijker om gezond te blijven eten, hoe lekker ik het ook vind hoor.

happy en healthy

Nu ik meer rust had kon ik me weer gaan focussen op het strakker worden. Zo ben ik bijvoorbeeld in augustus begonnen met ‘s ochtends voor mijn werk trainen. Dit geeft me een heel goed gevoel en ik merk ook dat het helpt en verschil zie. Nu is er een jaar voorbij en ben ik niet echt lichter geworden of afgevallen in centimeters. Dit wilde ik wel heel graag en je zou ook zeggen dat je best kunt veranderen in een jaar. Het is jammer dat het niet gelukt is, maar ik ben superpositief en ik ben ervan overtuigd dat het me zeker nog gaat lukken. Het belangrijkste is dat ik gelukkig ben met mijn leven en geniet van elke dag.

Wel heb ik me afgevragen waarom ik dan niet strakker werd. In principe zijn mijn percentages okee, maar is mijn vetpercentage te hoog. Zodra ik die kan verminderen is het ook heel logisch dat mijn zwembandje ook minder word. En hoe minder vet hoe beter je je buikspieren kunt showen. En dat is mijn nieuwe missie. Ik kwam erachter dat ik vaak genoeg meer calorieën eet dan ik binnen moet krijgen om mijn vetpercentage te verlagen. Superlogisch natuurlijk maar ik had het idee dat ik sowieso veel kon eten omdat ik toch gezond en clean eet. Ehm niet dus.

Naast mijn weekmenu en in de ochtend sporten houd ik nu ook bij hoeveel ik van alles eet via de MyFitnessPal app. Hier voer je alles op de gram nauwkeurig in en je krijgt precies te zien hoeveel calorieën je eet en wat je macro’s zijn, dus je koolhydraten, vetten en eiwitten. Het klinkt als veel werk en dat is het stiekem ook omdat je alles moet afwegen, maar het werkt wel, ik vind het superleuk om te doen en het geeft me enorm veel rust. Rust omdat ik weet dat ik het juiste aantal calorieën nuttig om het vetpercentage te verlagen en te weten dat mijn lichaam goed genoeg gevoed is.

afvallen

Door middel van jouw gewicht, lengte en hoeveel je beweegt op een dag kan je je calorie-inname per dag berekenen. Dit kan met de app, maar ook hier. Mijn doel voor nu is om eerst te proberen die calorie-inname me eigen te maken en me daarna te focussen op de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten en daarmee een leefstijl creëer die voor mij werkt. Genoeg werk aan de winkel dus!

Ik vind het ook fijn om openhartig te zijn en mijn verhaal met jullie te delen om jullie te kunnen inspireren. Wil je meer weten, lees dan ook mijn 1 jaar happy & healthy verhaal. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal en jouw journey. Zou je dit met ons willen delen samen met jouw tips en ervaringen? Zo worden we samen sterker!

Ik wil jullie daarnaast ook heel erg bedanken voor alle support die ik heb gehad het afgelopen jaar. Dat is zo bijzonder en het heeft me zoveel sterker gemaakt. Ik kan het bijna niet uitdrukken in woorden hoeveel dit voor me betekent. Maar dankjewel!

14 gedachten over “2 jaar Happy & Healthy”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *