wellington cable car (4)

10x dingen die je moet doen in Wellington, Nieuw Zeeland

The Windy City, Wellywood. Deze culturele stad heeft vele bijnamen maar is vooral de hoofdstad van Nieuw Zeeland. Wat kun je allemaal doen in Wellington?

Wellington

In de geschiedenis van Nieuw Zeeland speelde zich alles voornamelijk af op het Noordereiland, aangezien het Zuidereiland te koud was en niet veel mensen woonden. Nadat dit wel steeds meer het geval werd, leek het de overheid handiger om na Russell en Auckland, Wellington hoofdstad te maken, omdat deze stad dichterbij het Zuidereiland ligt en ze zo een beter oogje konden houden op wat er zich daar allemaal afspeelde.

Daarnaast is Wellington ook een hele culturele stad. Er zijn veel musea, overal is muziek en je hebt er ook een hipstercommunity. Qua cultuur is de stad dan ook wel te vergelijken met steden als Melbourne en Berlijn. Het levendige, groene centrum, haar Victoriaanse huizen en de talloze barretjes en restaurants waar je casual kunt eten en heerlijke koffies kunt drinken.

wellington war exhibition

1. Te Papa museum

Het beste museum van Nieuw Zeeland zo wordt het door vele uitgeroepen. Te Papa betekent Onze Plek en iedereen is er dan ook welkom. En een pluspunt: de entree is er ook gratis! Het is een interactief museum en sommige exhibities veranderen ook regelmatig. Vooral indrukwekkend vond ik de Maori exhibitie waar je leert over hun geschiedenis en de exhibitie die gewijd is aan WO1 en waarin veel Nieuw Zeelanders zijn gestorven. Met verhalen en levensechte poppen is dit echt een aanrader. Een ander gratis museum dat je kunt bezoeken is The Museum of Wellington & Sea.

wellington mount victoria (6)

2. Mount Victoria

Dit is mijn favoriete plek van Wellington. Niet alleen kun je genieten van het uitzicht over de stad en in de verte het Wellywood logo zien, het is ook een heerlijke plek om te wandelen of te mountainbiken. Er zijn genoeg trails waar je heerlijk kunt genieten.

3. Cable Car

Beroemd in Wellington is ook de Cable Car. Deze rode tram look a like brengt je zo de heuvel op wat een hele ervaring is. Ben je actief in de benen en op een budget dan kan je het ook zeker lopen, maar wat deze tram zo leuk maakt is de tunnel waar hij doorheen gaat. Ik maakte van tevoren nog de opmerking dat ik hoopte dat deze tunnel net zo goed zijn als de glowworm grotten waar ik in was geweest en ik kan je vertellen dat dit aardig in de buurt komt. Het is namelijk niet je ordinary tunnel!

wellington cable car (3)

4. Botanische tuinen

Nog meer wandelen kan je doen in de botanische tuinen. Omringd door een prachtige flora en fauna kun je naar hartelust urenlang rondwandelen. Bij de cable car stop heb je wederom weer een prachtig uitzicht en de kabelbaan en mijn favoriete hoogtepunten waren de grote speeltuin (met een kabelbaan waar je ook echt zelf op kunt zwieren šŸ˜‰ en een levensgrote omgevallen boom die perfect is om op te klimmen en een aantal leuke foto’s mee te maken.

wellington botanical gardens (11)

5. Zealandia

Een andere populaire attractie is Zealandia. Deze vallei ligt op 10 minuten van het centrum en is het thuis van zeldzame en native dieren die Nieuw Zeeland rijk is zoals de kiwi en de tuatara en het 500 jaren plan om ervoor te zorgen dat deze dieren niet uitgestorven raken. Als je een echte dierenliefhebber bent dan is een bezoekje aan het oudste zoƶlogische park van Nieuw Zeeland, de Wellington Zoo, ook een aanrader.

6. Waterfront

Het mooiste stukje van Wellington als je het mij vraagt. Niet alleen het Te Papa museum is hier te vinden, maar hier zijn volop dingen te beleven. Zo kan je zomaar genieten van een muziekact, is er een zondagse markt en kun je in de zomer in de lagoon zwemmen of zo het water inspringen vanaf een duikplankachtige constructie. Ook een leuke wateractiviteit: huur een kayak en geniet van het prachtige uitzicht van de haven. Of volg de Wellington Writer’s Walk dat je langs quotes in grote stenen scuplturen van schrijvers brengt.

wellington waterfront

7. Oriental Bay

Zweten in de zomer? Breng dan een bezoek aan Oriental Bay voor een duik van Welly’s eigen strand. Ook is dit een perfecte plek als je een outdoorsy of artistiek type bent. Je kunt hier allerlei musea en galerieĆ«n bezoeken en heerlijk wandelen en mountainbiken. Aanraders zijn de Makara Peak track of de City to Sea walk. Andere actieve dingen om te doen zijn een 4WD drive tour doen langs de zuidkust waar je zeehonden kunt spotten of wandelen in Otari-Wilton’s Bush, het enige park dat nog alleen native natuur van Nieuw Zeeland bevat.

wellington mount victoria (4)

8. Cultureel genieten in Cuba Street

Je bent niet in Wellington geweest als je Cuba Street niet bezocht hebt. Dit is de plek om jezelf onder te dompelen in de culturele eetwereld van Welly. Lekker een dagje shoppen en slurpen van de lekkerste koffie, dat kan allemaal in Cuba Street. En als culinary capital city van Nieuw Zeeland boomed deze straat van gourmet restaurant en barretjes die verstopt zitten. Ook een aanrader voor eten is Courtenay Place. Of ga weg uit het centrum en bezoek de wijk Pentone waar je in Jackson street ook talloze funky restaurants en galerieƫn tegenkomt.

wellington mount victoria (11)

9. Civic Square

De culturele scene van Wellington is te vinden bij dit roze en beige plein. Een open ruimte omringd met verschillende beelden en omgeven met belangrijke gebouwen zoals de Public Library, City Council Building, City Gallery en belangrijke concertpodia. Verder is het nog leuk om een tour te doen van het Parlementsgebouw of bekijk de andere Overheidsgebouwen. Bezoek het huis van Katherine Mansfield, een van Nieuw Zeelands bekendste schrijvers of bewonder de gotische kerk Old St. Paul.

10. Begeef je op een movie set

Lord of the Rings fan? Kom meer te weten over deze films op de filmset van Weta Cave. Doe een tour en krijgt een exclusief behind the scenes kijkje op hoe films gemaakt worden en zijn en om de geheimen van deze films te ontdekken. Een must do voor elke Hobbit fan!The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.