1 jaar Happy en Healthy!!

happy-en-healthy-2

Ik en mijn lichaam zijn nooit goede vrienden geweest. Ik was niet trots op mijn lichaam, maar ik at ook niet goed, voelde me niet energiek en had al helemaal een hekel aan sporten. Sinds ik op mijzelf ben gaan wonen is dat langzaamaan gaan veranderen, totdat ik vorig jaar oktober besloot het roer helemaal om te gooien en te gaan voor een gezond, fit en energiek lichaam. Ik ben nu zo trots op wat ik na 1 jaar heb mogen bereiken en ik deel graag (nou ja, eng vind ik het wel) mijn voor en na foto’s en deel met je hoe ik happy en healthy ben geworden.

Ik ben altijd wel een mollige tiener geweest en ben ook daarom gepest. Was ik erg dik? Nee dat niet, maar ik was het zwarte schaap dat sowieso al een laag zelfvertrouwen had en niet blij was met zichzelf. Ik heb verschillende diëten uitgeprobeerd en ook het bekende jojo-effect mee mogen maken (niet dat dat leuk is overigens hoor ;)). Doordat ik een traag werkende schildklier heb, is het niet alleen lastig om af te vallen, maar wanneer je wel afvalt of anders gaat eten, verandert je schildklier ook. Daardoor heb ik verschillende terugvallen gehad en was die verloren 10 kilo er zo weer ben, en weer eraf en weer erbij… je kent het wel. Wil je meer weten over mijn weg naar gezond eten, dan raad ik je aan dit artikel te lezen.

mango Wat heb ik nu dan anders gedaan?

Kort gezegd, ik ben vooral meer gaan sporten, uiteindelijk wel zo’n 5 uur in de week. Natuurlijk is een gezond eetpatroon ook heel erg belangrijk en ik heb dan ook veel gelezen over wat het beste bij mij zou kunnen passen. Ik eet nu zo natuurlijk en onbewerkt voedsel en het liefst ook suikervrij. Door veel te variëren en nieuwe recepten te ontdekken, houd ik het superleuk voor mijzelf en verbaas ik me iedere keer weer hoeveel heerlijke dingen je kunt eten dat ook nog gezond en voedend voor je lichaam is. Door naast sport en voeding ook de balans te zoeken met ontspanning en van jezelf houden, ben ik gekomen tot waar ik nu ben: die leuke vrouw met het strakkere lichaam die ook echt blij is met zichzelf en weer in de spiegel durft te kijken zonder dat ze denkt dat ze dik is.

happy-en-healthy-4

mango Ga krachttraining doen!

Ook al wil je niet afvallen, maar je wel fitter, strakker en mooier voelen (of allebei) dan raad ik je krachttraining aan, voor iedereen. Toen ik in 2008 ook 68 kilo woog (zie de foto hierboven), had ik dus wel een gezond gewicht, maar ik was absoluut niet fit en strak. En met strak bedoel ik dan ook dat ik gewoon lekker in mijn vel zit, geen sixpack ofzo, no worries :). En dat is ook waarom mensen vaak niet aan krachttraining durven te beginnen: vanwege de angst om er als een body builder uit te komen zien. Ten eerste gaat dat bij vrouwen al niet zo snel en ten tweede: ik ben het levende bewijs :). Ik ben thuis begonnen met programma’s als Insanity (superzwaar en blessuregevoelig) en Hip Hop Abs (de voorganger, leuker maar minder effect). Ik vind fitness niets en al die vreemde apparaten vind ik ook maar niets. Daarom wilde ik eerst thuis gaan trainen om alvast sterker te worden. Om al die krachttrainingen toch leuk te houden ben ik eigenlijk vooral challenges gaan doen. Zo heb ik dit jaar de 30 Day Shred Challenge gedaan, Girlscamp en de 30 Day Beach Body Challenge. Deze challenges zijn ideaal om thuis te doen, het kost niet veel tijd en je krijgt ook echt resultaat. Nu combineer ik krachttraining thuis met body workout lessen op mijn sportschool.

mango Hoe begin je met gezonder en fitter te worden?

Dat is toch een lastig moment. Doe het rustig aan en verwacht niet teveel van jezelf. Daarmee bedoel ik dat je niet te snel moet gaan. Afhankelijk van hoeveel je nu weegt is vijf kilo verliezen in een jaar prima te doen. Doordat je krachttraining gaat doen krijg je ook meer spieren die zwaarder wegen dan vet en daar moet je ook rekening mee houden. Met suikervrij eten val je wel af, maar dat is voornamelijk om op je natuurlijke gewicht te komen en het gaat om een gezonde leefstijl creëren, geen crash dieet. Knoop dat in elk geval goed in je achterhoofd. Bouw je slechte voedsel langzaam af. Vervang je tussendoortjes voor fruit en groenten en ga meer sporten. Om af te vallen en resultaat te zien zou je in elk geval 3 uur verdeeld over de week moeten sporten en krachtraining en cardio kunnen combineren. Probeer om sowieso ook elke dag voldoende te bewegen en genoeg water te drinken, dat helpt ook enorm!

photo-peek-40-11

mango Hoe houd je het sporten vol?

Door het leuk te houden! Krachttraining is geen favoriet, maar wel effectief. Challenges thuis doen helpt enorm. Het stimuleert om die laatste paar oefeningen toch nog vol te houden omdat je zo graag wilt weten wat het resultaat gaan zijn na die 30 dagen. In mijn body workout lessen is het mijn lerares die zegt: houd nog even vol, je moet er nog 8! En je bent er dan toch, niet waar :). Kies dus een sport die bij je past (ik dans bijvoorbeeld ook graag dus ik doe ook zumba en dance workout) en je dus ook volhoudt. Neem daarnaast sport in je dagelijkse routine op. Gooi langzaam je oude leefstijl aan de kant en maak met jezelf de afspraak wanneer je gaat sporten en houd je daar dan ook aan. Je doet het tenslotte voor jezelf!

Heb je nu nooit zin in iets lekkers?

Tuurlijk wel! En ik kan me het nu ook meer permitteren. Ik eet gewoon heel gezond en af en toe een uitglijder is prima. Het is vooral die knop omzetten en gaan voor gezond eten en vervolgens ontdekken hoeveel goeds dit voor je lichaam doet. Heb je daar echt moeite mee? Gooi dan het slechte voedsel de deur uit en stop je koelkast vol met groenten en fruit: iets wat je niet in huis hebt, kan je ook niet eten :). Dat werkt voor mij ontzettend goed. Voor die ene keer in de maand dat ik wel trek heb, bak ik zelf lekkere, gezonde dingen, eet ik gewoon 85% chocolade en dat houd ik prima vol. Zo helpen nootjes en worteltjes bij mij om die ‘chips’ trek weg te nemen omdat die ook een goede bite hebben. Ik heb daarom ook nooit de behoefte om chips te eten. Wel vind ik het nog lastig wanneer ik niet thuis ben, en bijvoorbeeld bij mijn moeder die wel allemaal slechte lekkernijen in huis heeft. Veel vrouwen zijn emotionele eters en ik ben nu ook bezig met het lezen van een interessant boek waarmee je je eet-emoties de baas kunt worden (Eet Q).

mango Wat heeft 1 jaar happy & healthy zijn mij gebracht?

Ik ben dichter tot mijzelf gekomen. Ik weet beter wie ik ben en ik kan ook echt zeggen dat ik trots ben op mijzelf en blij ben met wie ik ben. Gezond leven is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor de geest. Daarom is ontspanning en tijd nemen voor jezelf ook zo belangrijk! Maar jullie zijn natuurlijk ook benieuwd naar de keiharde cijfers. Ik heb een jaar mijn gewicht en omvang bijgehouden om mijn vorderingen beter in beeld te brengen. Ik wilde vooral een plattere buik, dus ik vind de centimeters dan nu ook belangrijker dan mijn gewicht (vanwege die spieren). Op 11 oktober 2013 woog ik 71 kilo, had ik een heupomvang van 98cm, een taille van 82cm en de omtrek rond mijn navel en daaronder (waar je omtrek het grootst is) was 94cm en 98,5cm. Zoals ik al zei: ik was niet te dik, maar ben het wel geweest (80 kilo bij een lengte van 1.69cm), maar wilde vooral gezonder, fitter, strakker en mooier worden. Nu, op 17 oktober 2014 weeg ik 65,8, heb ik een heupomvang van 93cm, is mijn taille 75 cm en mijn buikomvang op mijn navel 87cm en daaronder 91cm.

happy-en-healthy-3

mango Trots op mijzelf!

Wow, wat een verschil he! (en die foto links is erg he, haha!) Ik ben dus in 1 jaar tijd 5,2 kilo afgevallen en 7,5 cm rondom mijn buik kwijt geraakt, iets wat ik dolgraag wilde bereiken. Ik ben nu dunner en strakker dan ik ooit ben geweest en ben daar zo ongelofelijk trots op! Het was stiekem iets wat ik nooit had gedacht te kunnen bereiken en ik vind mijn wilskracht ongelofelijk. Wij vrouwen zijn ontzettend sterk, dus ik weet zeker dat jij het ook kunt! Ik vind het ook heel erg lastig om dit artikel te schrijven, want ondanks dat ik erg trots ben op mijzelf, geeft het ook een kwetsbaar gevoel om dit aan jullie te vertellen. Ik heb er dan ook lang over getwijfeld, maar mijn blog staat nu eenmaal in het teken van mijn weg naar een fit en gelukkig leven en om jullie daarmee te inspireren heb ik het toch gedaan!

mango Hoe ga ik nu verder met mijn happy & healthy life?

Ik ga gewoon verder zoals ik dat nu doe, want ik wil natuurlijk never nooit meer back. Ik wil niet meer afvallen, maar ik wil nog wel een iets strakkere buik. Ik ga binnenkort starten met een nieuwe baan, dus dan zal het wel even stevig aanpakken worden waarin ik weer even mijn draai moet gaan vinden. Ik wil sowieso 3 keer in de week blijven sporten en natuurlijk gezond blijven eten, hoewel ik voor dat tweede niet heel erg bang ben. Wel wil ik nog graag eens 30 dagen lang achter elkaar suikervrij eten om even helemaal terug naar de roots te gaan en ervoor te zorgen dat mijn huid eens helemaal opknapt. Ook wil ik door blijven gaan met pilates omdat dat niet alleen helpt bij het aansterken van je spieren, maar het ook goed is voor je houding en het een fijne manier is van ontspanning.

Ik hoop jullie hier echt mee te inspireren! Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld over mijzelf en mijn lichaam. Ik voel me energieker, zit lekkerder in mijn vel en dat komt allemaal door dit jaar gezonder te zijn gaan leven en dat kan ik echt iedereen aanraden. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust! Ik beantwoord ze met veel liefde :). Ook kan je eens rondkijken op mijn blog, ik heb al redelijk veel over suikervrij eten geschreven en plaats 2x in de week een gezond recept, waarmee je lots of inspiration kan opdoen en ook happy en healthy kunt worden.

Join the LTE Newsletter!

Do you want to live your best life yet and work on that every single day? Let me help you! Subscribe to my newsletter and receive actionable & inspiring steps to reach your highest potential.57 comments

 1. Marieke

  Wauw! Heb net je verhaal vol bewondering gelezen, echt super knap van je!

  Die power en energie die je hebt, spat van iedere regel!

  You Go Girl!

  1. Miss Craftsy

   Ah dankjewel Marieke, wat ontzettend tof om deze reactie te krijgen. Dat stimuleert mij weer om vol energie en power verder te gaan. Thanks!

 2. BarbellBimbo

  Wauw, wat een mooi resultaat! Je ziet er super uit. Daar mag je zeker trots op zijn!

  1. Miss Craftsy

   Dankjewel! Wat lief om te zeggen, ben ik super dankbaar voor 🙂

 3. Digna

  Wat knap zeg. Je hebt al veel bereikt! Ga vooral zo door! Ik heb al heel wat recepten van jouw site afgehaald en uitgeprobeerd, daar ben ik heel dankbaar voor 😉

  1. Miss Craftsy

   Dankje Digna, wat ontzettend leuk om te horen dat ik je zo blij kan maken met mijn recepten! Daar doe ik het voor 😀

 4. Eline

  Wauw wat goed van je!!!
  Je bent echt een voorbeeld! Over een jaar hooop ik ook before en after foto’s te kunnen laten zien 🙂

  1. Miss Craftsy

   Ah wow Eline, ik heb nu echt geen woorden over hoe ik me nu voel na het lezen van je comment. Een voorbeeld nog wel, wat een eer! Ik hoop dat je dit stimuleert en je komt er sowieso, op welke manier dan ook, er wel! Heel veel succes en nogmaals bedankt voor je ontzettende lieve comment!

 5. Romy

  Super goed van je, en je mag zeker trots op jezelf zijn! Die foto boven ‘hoe hou je het sporten vol’ is trouwens echt super leuk! Je straalt helemaal en dat siert je 🙂

  1. Miss Craftsy

   Ah dankjewel, wat ontzettend lief van je Romy. Echt! 😀

 6. Shoplog Hunkemoller: Sportbh's - Miss Craftsy

  […] het idee dat je dit er dan onder draagt maar het des te leuker. Benieuwd hoe die staat? In mijn inspiratie artikel van maandag maakte ik er al een foto van. Deze sportbh is een level 2 bh die een strong support […]

 7. Nele

  Wat een geweldige prestatie! Mag je erg trots op zijn 🙂

  1. Miss Craftsy

   Ah thanks Nele, dat vind ik echt heel fijn en tof om te horen, super bedankt voor je lieve reactie!

 8. Justine

  Wauw, wat een mooie post om te lezen! Het klinkt misschien niet veel 5 kilo, maar het resultaat is geweldig! Jeetje wat een verschil! Ook in je gezicht zie je het, vind ik. Je straalt ook veel meer en de energie spat er vanaf. Dat gezond leven ook iets met de geest doet, kan ik alleen maar beamen. Wat onwijs goed, je mag zeker trots zijn op jezelf!

  1. Miss Craftsy

   Dankjewel Justine! Ik vind 5 kilo gewoon normaal voor een jaar, maar vanwege de krachttraining is er gewoon veel aan cm af en dat maakt me inderdaad meer slanker, energieker en blijer :). Echt lief van je om te zeggen!

 9. Manon

  Je mag trots op jezelf zijn meis! Geweldig!

 10. Suze

  Jeeetje wat een verschil. Je ziet er heel goed uit meid! Wat een dun hoofd heb je ook gekregen, heel erg mooi 🙂 X

  1. Miss Craftsy

   Thanks 🙂 En ik moest stiekem wel lachen om je comment van mijn dunne hoofd. Het klinkt namelijk heel erg gek, maar ik snap precies wat je bedoelt. Ik krijg als ik aankom best snel zo’n bolle kop, nu lijkt het dunner en langer 🙂

 11. Amy

  Je zegt het al, je bent er trots op en dat mag zeker! Goed gedaan zeg! Het is allemaal mogelijk als je het leuk maakt voor jezelf (: Heel positief en leuk geschreven stuk!
  Ik weet hoe lastig het kan zijn dus heb er zelf ook over geschreven en een zelfde soort weg afgelegd, maar dit soort verhalen kunnen echt een inspiratie zijn voor anderen!

  1. Miss Craftsy

   Ah dankjewel Anne, wat ontzettend lief om te horen en wat fijn dat je het ook een goed geschreven artikel vind, dat doet me veel goeds! Echt bedankt voor je lieve reactie!

 12. Manon

  Super goed zeg, respect 😀

 13. Claudine.

  Wauw, wat goed! Zeker inspirerend!

  1. Miss Craftsy

   Dankjewel Claudia, heel fijn om te horen dat mijn stuk je zo inspireert, precies mijn bedoeling!

 14. Naomi

  En je inspireert zeker!

 15. Naomi

  Woooow, ik ben zo plaatsvervangend trots. Wat stoer van je om dit alles ook met ons te delen. Toppertje en je bent onwijs prachtig. Stralende mensen zijn dat namelijk altijd. 😉

  1. Miss Craftsy

   Toen ik je comment las, was ik gewoon even stil en kwam er stiekem ook een traantje voorbij, zo mooi vind ik hem. Het doet me zoveel goeds om dit soort dingen te horen en gewoon te horen dat je plaatsvervangend trots bent voor mij. Ik wil nog zoveel meer dingen zeggen, behalve dat ik het even niet kan uitdrukken. Onwijs bedankt voor je comment!

   1. Naomi

    Lief! Jij bedankt voor het delen. Doet mij ook heel goed!

    1. Miss Craftsy

     Dankjewel nogmaals, doet me echt heel goed te horen dat je zoveel inspiratie hieruit haalt!

 16. Esther

  Wauw! Wat mag je trots zijn op jezelf, wat ontzettend knap!

 17. Manon

  Wow Joyce wat ben je goed bezig, je mag echt trots op jezelf zijn!

  1. Miss Craftsy

   Thanks lieverd! ik ben zeker trots om mezelf, ook al was ik dat niet altijd. Maar om terug te kijken op die foto’s maakt me dat zeker 🙂

 18. Anne @ booksbakingandblogging

  Goed bezig, Joyce! Ik begin zelf heeel langzaam vooruit te gaan met gezonder leven. Vind het toch wel heel erg moeilijk! Maar afgelopen weekend heb ik een lidmaatschap bij de studentensportstiching hier in Groningen gekocht, en vanmiddag ga ik voor het eerst een lesje volgen met een vriendin! Ik zie er best wel tegenop (mijn conditie is echt nul), maar ben ook wel trots op mezelf dat ik eindelijk stappen begin te maken. Hopelijk kom ik ooit op het punt waar jij nu bent! 🙂

  1. Miss Craftsy

   Ah jij bent ook supergoed bezig, het feit dat je een lidmaatschap hebt gekocht is de eerste stap in de goede richting en dat is al heel wat waard! Hoe is je lesje gegaan gisteren? En tuurlijk kom je op dat punt, mij is het ook gelukt, dus jou zeker! En je mag altijd bij me aankloppen mocht je tips willen. Je kunt het topper!

   1. Anne @ booksbakingandblogging

    Dankjewel Joyce, dat is lief! Mijn lesje maandag ging best goed, al was het wel zwaar (maar dat verwachtte ik ook wel). Ik ga volgende week gewoon weer! Heb nu alleen wel nog steeds best wel veel spierpijn, haha. Maar ja, dat hoort er bij.

    1. Miss Craftsy

     Ah ja dat snap ik, die spierpijn daar moet je even overheen. Als je vaker gaat sporten dan wen je er wel aan. Afwisseling is denk ik het belangrijkste. Dan houd je de uitdaging erin en dat maakt het leuk voor jezelf 🙂

 19. Jennifer

  Wauw! Dat heb je goed gedaan, want je ziet er echt heel mooi uit! Ik hoop dat ik er na mijn zwangerschap ook niet al te mollig uitzie en dat ik met een beetje werk mijn oude lichaam weer terug krijg.

  1. Miss Craftsy

   Ah dankjewel, wat lief om te zeggen Jennifer, helemaal omdat ik het wel eng vond om mijzelf zo te laten zien. En ik hoop voor je dat het allemaal wel meevalt. Helemaal als je gezond leeft van te voren en tijdens je zwangerschap zal het wel meevallen. Ik denk dat het sporten nog wel op zich laat wachten omdat het herstellen van de zwangerschap (naar wat ik hoor) toch wel een aantal weken kan duren. Heel veel succes, maar bovenal heel veel plezier en geniet van je zwangerschap en kindje!

 20. Kimberly

  Wauw, wat een verschil! Knap dat je je verhaal durft te delen. Je kunt terecht trots zijn op jezelf.

  1. Miss Craftsy

   Dankjewel Kimberly! Ja ik sta er zelf ook nog een beetje van te kijken, gelukkig heb ik alleen maar ontzettend lieve reacties gehad en dat doet me echt goed!

 21. Maartje

  Wauw echt super! Lijkt me ook eng om zo’n artikel over je zelf te plaatsen. Knap en inspirerend dat je het dan toch gedaan hebt!

  1. Miss Craftsy

   Thanks Maartje! Ja zeker eng, gelukkig kreeg ik al heel veel steun van mijn vriendinnen en omdat ik graag mensen toch wil inspireren heb ik de knoop doorgehakt. Met alleen maar lovende reacties tot gevolg, dus heel erg bedankt voor de jouwe!

 22. Mirne

  Echt een mooi verschil! Ik ben zelf nu 15 kilo kwijt en doe ook echt mijn best om het er op z’n minst af te houden. Erbij gaan sporten is de volgende stap.

  1. Miss Craftsy

   Dankjewel Mirne en wat goed ook van jou! En het gaat je zeker lukken!

 23. Anneleen

  Wow wat een verschil, mag je heel trots op zijn! Wat doe je dat goed!

  1. Miss Craftsy

   Dankjewel Anneleen, en wat vind ik het superleuk om dat te horen, ik krijg er een big smile van!

 24. Mariska

  Geweldige prestatie! Je ziet er goed uit!

  1. Miss Craftsy

   Ah dankjewel Mariska, vind ik supermooi om te horen!

 25. Kirsty

  Wat heb je veel bereikt zeg meid! Heel gaaf om te zien! Je mag echt trots op jezelf zijn! 🙂

  1. Miss Craftsy

   Awh thanks, doet me veel goed om te horen, ik word door alle reacties er alleen maar meer trots op haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published.